
 

 
201 East Washington Avenue, Room E200  Governor Tony Evers 
P.O. Box 8916  Secretary Emilie Amundson 
Madison, WI 53708-8916 
Telephone:  608-266-8787  Division of Safety and Permanence 
Fax:  608-422-7158 
 

 

               DCF-F-16-E (R. 01/2019)  www.dcf.wisconsin.gov 

 
Updated June 4, 2020 

 
Face-to-Face Contacts 

During COVID-19 Pandemic 
 
 

Background: 
In March of 2020, many local child welfare and youth justice agencies began making certain face-to-face 
contacts with children, youth and families through technology in order to reduce the risk of exposure to 
COVID-19. Guidance from state and local public health, state emergency and executive orders, and the 
Department of Children and Families (DCF) has guided this process.  DCF has been asked to provide 
updated guidance on face-to-face contacts. With respect to caseworker-child/youth and caseworker-
family contacts, the DCF is rebalancing the guidance towards how we as a field can accomplish home 
visits and in-person contacts with children, youth and families while maintaining local flexibility to 
handle exceptional circumstances and/or localized outbreaks of the virus. DCF has also issued updated 
guidance regarding face-to-face family interactions that similarly seeks to rebalance the guidance along 
the same lines (https://dcf.wisconsin.gov/files/press/2020/covid/f2f-update.pdf). 
 
As the circumstances of COVID-19 continue to evolve, it has become apparent that total elimination of 
the risks of infection with this disease will not happen soon. We know that face-to-face contacts with 
children, youth, parents, and out-of-home caregivers are essential in assessing safety, creating 
engagement and in case planning. They are also necessary for timely and positive outcomes for children 
and youth.   

The federal Administration for Children and Families’ Children’s Bureau (“Children’s Bureau”) has 
provided updated guidance related to whether technology may be used in order to meet the federal 
statutory requirement for monthly caseworker visits for children in out-of-home care.  That guidance 
provides, in part: 

“[T]here are limited circumstances in which a title IV-B agency could waive the in-person aspect of the 
requirement and permit monthly caseworker visits to be accomplished through videoconferencing. Such 
circumstances are limited to those that are beyond the control of the caseworker, child, or foster family, 
such as a declaration of an emergency that prohibits or strongly discourages person-to-person contact 
for public health reasons; a child or caseworker whose severe health condition warrants limiting person-
to-person contact; and other similar public or individual health challenges…. The waiver of the 
requirement would be narrowly limited to the timeframe during which the public or individual health 
challenge or issue renders it impossible or ill advised to meet the in-person requirement….Scheduling 
conflicts and the like are insufficient grounds for waiving the in person requirement.” 

See Federal Child Welfare Policy Manual, Title IV-B, Section 7.3, Question no. 8. 

https://dcf.wisconsin.gov/files/press/2020/covid/f2f-update.pdf


 
In light of this federal guidance and the continuing COVID-19 pandemic, local agencies are encouraged 
to consider all information available to them including individual circumstances, any county or local 
orders that may be in effect, community public health advisories, and CDC recommendations, in 
determining the best course of action, with preference towards home visits and in-person contact when 
they can be achieved with minimal risk to the parties involved. Multiple protection strategies are 
necessary when resuming in-person contact to minimize risk to children, youth, parents, out-of-home 
caregivers, child welfare professionals, and others in our homes and our community. Re-instituting and 
maintaining home visits and in-person contact should be pursued in a planful manner and will require 
additional precautions.  
 
Local child welfare and youth justice agencies should refer to the Center for Disease Control (CDC) for 
additional guidance and resources (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html) as 
procedures for decision-making are established by each agency. 
 
Guidance 
In-person contact is still required in the following scenarios: 

• Initial face-to-face contact on an Initial Assessment 
• When a Present Danger Threat or Impending Danger Threat is identified 
• For families on an active safety plan, it is expected that in-person visits with the child and the 

family happen a minimum of once per month. Agencies may use discretion in determining how 
to handle other contacts required by the safety plan. 

• For placement danger threats in out-of-home care where a child safety assessment is needed. 

Although there is not a statutory requirement that youth justice intakes be done in person, local 
agencies are encouraged to resume in person youth justice intakes where possible, subject to the 
considerations below. 
 
For other face-to-face contacts, local agencies are encouraged to consider the possibility of having the 
contact occur in-person. Prior to in-person contact, agencies can consider assessing for COVID-19 issues 
by asking question like or similar to:  
 

1. Does the parent, child/youth or any member of the family living in the home have any 
symptoms of COVID-19?   

2. Has the parent, child/youth or any member of the family living in the home come into close 
contact with a person diagnosed or under investigation for COVID-19? Close contact means 
being within approximately 6 feet for a prolonged period; or having direct contact with 
infectious secretions – e.g. being coughed on – while not wearing a gown, gloves or eye 
protection.   

3. Is any person in the home currently awaiting test results for Covid-19 or received a positive 
test result? 

4. Is anyone in the home considered to be in a “high-risk” group? 

If the answer to any of these questions is “yes,” contact can be completed virtually using technology, 
such as Skype, FaceTime, Zoom, etc.  If the answers to these questions are “no,” the agency is 
encouraged to have the contact occur in-person but can also consider any other circumstances that may 
necessitate virtual contact. An example of such circumstances could be a spike in community spread or a 
local public health order. Limiting or restricting face-to-face contacts may be warranted to ensure the 
health of all involved. In these unique circumstances, virtual interactions must be maintained and 
increased when possible, until face-to-face contact can take place. 
 

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html


For all face-to-face contact that does occur, local agencies should take every precaution to ensure the 
health of all involved. These may include: 

• Meeting in an outside space 
• Taking a walk with the child/youth  
• Coordinating across jurisdictions to have one caseworker meet with multiple children if an in-

person visit is needed, to limit the number of caseworkers entering a placement.  
• Finding a mutually convenient place to meet in-person 

For contacts that are made using technology, local agencies should keep in mind guidance from the 
Children’s Bureau that agencies should: 

• conduct the virtual visit in accordance with required timeframes; 
• “closely assess the child’s safety” at each virtual contact;  
• “consider plans of action should a caseworker not be able to reach a child via videoconference, 

or should the videoconference raise a concern about the child’s safety or well-being”; and 
• document the waiver of the in-person requirement for the visit in the child's case plan. 

See Federal Child Welfare Policy Manual, Title IV-B, Section 7.3, Question no. 8. 
 


